SCHLEICH
 
 
WORLD OF NATURE
 

Deze website toont Valinor's Schleich collectie: onze verzameling van miniaturen die onder de merknaam Schleich® binnen het concept "World of Nature" zijn uitgebracht.

 
 
     
   

Varianten

Van de uitgebrachte modellen bestaan er in een aantal gevallen, naast productieverschillen, ook varianten.

Productieverschillen

Productieverschillen ontstaan ondermijdelijk omdat de Schleich modellen handbeschilderd zijn, en dat vaak ook nog in verschillende landen. Dat maakt in principe ieder exemplaar uniek.

Ook zijn er modellen die per productieland iets variëren in formaat, afhankelijk van de gebruikte mal.

 

 

 

 
 
     

Soms zijn de verschillen wel heel erg opvallend en daardoor interessant genoeg om in de verzameling op te nemen, maar dan wel onder de noemer productieverschil en niet als variant.

Soorten varianten

Wij beschouwen een variant als zodanig indien het een bewust aangebrachte aanpassing van een model betreft, die ook als zodanig herkenbaar is in de catalogusfoto's.

In de meeste gevallen ontstaat een variant door een al dan niet opvallende aanpassing van de beschildering, maar soms wordt een model zelfs in een volledig andere kleur voortgezet. Al deze gradaties vallen onder de noemer kleurvariant.

Naast aanpassing van de beschildering, brengt Schleich soms ook kleine modelwijzigingen aan zonder het nummer of het copyright te wijzigen. Voorbeelden van zulke modelvarianten zijn:

 • struisvogel 14091 met 2 of met 3 tenen,
       
   
   
       
 • eend 13002 met of zonder gras,
 • kat 13015 met meer of minder over de rug gekromde staart,
 • shire 13222 met staande of met liggende manen,
 • giraf 14028 die eerst een stier en later een koe was
 • olifant 14027 met verschillende slurf, oren en slagtanden.

Dan is er ook nog een soort/ondersoort-variant in de pinguïns: hetzelfde model is onder hetzelfde catalogusnummer en met dezelfde beschildering in 2011 uitgebracht als keizerspinguïn (jongen), terwijl dit model in 2010 nog als keizerspinguïn (jongen) werd verkocht.

Varianten in verschillende groepen

     
 
 
     

Een kleurvariant ontstaat vaak als een groep (bestaande uit 1 of meerdere modellen binnen een soort/ondersoort/ras) aangevuld wordt met een nieuw model. Bij de lancering van dat nieuwe model wordt de beschildering van de reeds bestaande modellen in die groep die nog in productie zijn, vanaf dat moment aangepast aan die van het nieuwe model.

Door zo'n nieuwe beschildering kan zelfs een nieuwe groep ontstaan, die als zodanig te herkennen is aan de uniforme wijze van beschildering. Daardoor kan het zijn dat bijvoorbeeld variant "a" van een model behoort bij groep 1, en variant "b" van hetzelfde model bij groep 2.

Een aantal ons bekende varianten zijn vermeld in deze website, maar onze inventarisatie van de varianten is nog niet voltooid. Daardoor is ook de indeling in groepen nog niet altijd adequaat uitgewerkt.