SCHLEICH
 
 
WORLD OF NATURE
 

Deze website toont Valinor's Schleich collectie: onze verzameling van miniaturen die onder de merknaam Schleich® binnen het concept "World of Nature" zijn uitgebracht.

 
 
     
   

Welkom

Welkom bij Valinor's Schleich collectie! Deze website toont onze verzameling dier- en mensfiguren uit de Schleich "World of Nature".

In de "World of Nature" zijn sinds 1984 maar liefst 865 dierfiguren uitgebracht (cijfers t/m 2015). De Schleich dierfiguren zijn bijzonder populair onder verzamelaars wereldwijd, maar ze zijn in eerste instantie bedoeld als speelgoed. Daarom heeft Schleich binnen de "World of Nature" niet alleen 65 bijbehorende mensfiguren, maar ook nog ruim 150 toebehoren en sets uitgebracht (cijfers t/m 2015).

Ieder jaar worden weer nieuwe Schleichs uitgebracht, dus het aantal blijft groeien. De in de catalogi vermelde modellen t/m het jaar 2015 zijn allemaal in deze website afgebeeld, waardoor die ook als online catalogus gebruikt kan worden.

     
 
 
     

Van de uitgebrachte modellen bestaan er in een aantal gevallen, naast productieverschillen, ook VARIANTEN. Deze maken het aantal te verzamelen modellen nog groter.

Indeling

De figuren die Schleich in de "World of Nature" uitbrengt, zijn door hen onderverdeeld in "farm life" en "wild life".

Voor de dierfiguren in deze website hebben we echter gekozen voor een zoölogische groepering: per diersoort binnen een diergeslacht, familie, orde, klasse (zie INDELING). Dit maakt het voor verzamelaars eenvoudiger om een bepaald diermodel te identificeren.

Oorspronkelijk kent Schleich namelijk een veel groter aantal verschillende series dan de huidige, waarbinnen ook nogal eens overlapping van diersoorten optrad. Voor meer informatie hierover, zie SERIES.

     
 
 
     

Special editions

Special editions zijn door Schleich in een speciale beschildering vervaardigde modellen naar originelen die oorspronkelijk binnen de "World of Nature" zijn uitgebracht. In deze website zijn ruim 60 special edition dier- of mensmodellen (cijfers t/m 2015) opgenomen.

Een klein deel van de special editions is vermeld in de Schleich catalogi, maar dan niet binnen het assortiment "World of Nature". Dit is het geval bij o.a. de boekbijlage-specials.

De exclusive scenery packs en de limited edition sets, die slechts via geselecteerde Schleich verkooppunten verkrijgbaar zijn, worden nìet in de Schleich catalogi vermeld. Ook de distributeur-specials en de tijdschriftbijlage-specials niet; deze worden door Schleich vervaardigd voor exclusieve distributie door een bepaalde afnemer en kunnen dus alleen via de verkoopkanalen van de betreffende partij worden aangekocht.

     
 
 
     

Catalogi

Schleich heeft catalogi in verschillende formaten uitgebracht: de welbekende A6 verzamelcatalogi, de A4 winkelcatalogi, maar ook posters en folders. Om te weten welke modellen en varianten er door de jaren heen allemaal in de "World of Nature" zijn uitgebracht, zijn catalogi natuurlijk onontbeerlijk en daarom ook onderdeel van onze verzameling.

Onze verzameling

De aanvang van Valinor's Schleich collectie was in 2004, toen wij (de toendertijd 10- en 8-jarige zusjes Joyce & Anouk) onze allereerste Schleich paarden èn een Schleich catalogus kregen. Om de voortdurende groei van onze collectie in stand te houden, zijn later ook onze ouders mee gaan verzamelen.

Eind 2015 hebben we besloten de modellen van 2016 en later, niet meer in onze verzameling op te nemen.

Wij hebben alle Schleich dier- en mensmodellen die t/m 2015 in de "World of Nature" zijn uitgebracht compleet, behalve de Dolly Dolls (die verzamelen we niet, net zo min als - in principe - de toebehoren). Ook hebben we inmiddels aardig wat varianten, exclusives en special editions; maar daarmee kan onze verzameling nog steeds behoorlijk worden uitgebreid!

 

   
 

Op al onze zelfgemaakte foto´s zit auteursrecht - overnemen daarvan is dus absoluut verboden!

Zoek je een Schleich-model en wil je een afbeelding daarvan bijvoorbeeld op Marktplaats zetten, gebruik daar dan een catalogusfoto voor en NOOIT een van onze eigen foto´s uit een grijze kolom.

 
     

Foto's

Alle natuurfoto´s van onze verzameling hebben we in werkelijkheid gemaakt, dus niet in een met behulp van Photoshop gecreëerde omgeving.

De foto´s (ook de catalogusfoto's) zijn beter te bekijken door erop te klikken. Dan opent een nieuw venster met dezelfde foto in het groot. Links onderaan de foto staat of er meerdere afbeeldingen van het betreffende model zijn. Als dat zo is, klik dan in de foto op het daarin verschijnende pijltje naar links of rechts om de andere zijde van het model te zien. Om de vergroting te sluiten, klik op het kruisje.

Veel plezier!